Per fi. El passat dijous 21 de març vam tenir l’oportunitat de presentar la fira. I no ho vam fer de qualsevol manera. Doncs que millor que aprofitar el cicle de conferències “Anar a Mar” per anunciar totes les novetats de la Fira Inicia’t 2019?

Però la trobada no va quedar aquí. Gràcies als nostres tres convidats especials, tots els assistents vam poder gaudir d’una jornada totalment enriquidora.

Vam tenir la sort de comptar amb Imanol Sanz, gerent de la Marina Badalona; Àlex Pastor, alcalde de Badalona i president de la Marina; i Agustí Martin, degà de la facultat nàutica de Barcelona.

Si no hi vas poder assistir… no et preocupis! En aquest article et farem un breu resum. Quins punts es van tractar exactament durant la conferència “Termòmetre dels oficis del mar. Avenços i hàndicaps“?

LA FACULTAT

En primer lloc, vam començar explicant la història i els reptes de la Facultat Nàutica de Barcelona durant els seus ja 250 anys d’existència, ara a càrrec d’Agustí Martin. Parlem d’una institució que sempre ha perseguit la sostenibilitat i la innovació, especialment pel que fa al consum energètic i l’ús d’energies no fòssils i alternatives. És per això que les explicacions de l’Agustí sobre els ja tants anys d’història de la Facultat van ser totalment positives i ens van obrir els ulls a moltes i a molts.
Després de fer aquest recorregut pels 250 anys d’historia de la institució i arribar a l’època actual, un nou repte va sortir a la llum: l’obertura als canvis internacionals; doncs la clau de l’èxit en el sector passa per estar pendent dels últims avenços de forma constant. I tot això per tal d’assolir un objectiu: l’alta ocupabilitat del sector.

PRESENTACIÓ DE LA FIRA INICIA’T

Imanol Sanz, gerent de la Marina Badalona i promotor de la Fira, va tractar de totes les potencialitats que s’estan desenvolupant en aquest port, tals com la Fira Inicia’t. Parlem d’un port que no para de crèixer en quant a protagonisme regional.
El gerent de la Marina va explicar totes les novetats d’aquesta quarta edició de la Fira (estigues atent a les nostres xarxes socials i al blog perquè són moltes!). Però per tal de fer-ho primer calia entendre de forma exacta quina és la filosofia darrera de la Fira Inicia’t.
I és que la proposta d’aquest any és molt clara. La Fira no vol convertir-se en un esdeveniment que duri únicament 5 dies a l’any. La Fira vol ser molt més. Es tracta d’una iniciativa de 365 dies a l’any en la que aconseguir esdevenir un fòrum dels oficis del mar.
Així, la fira buscar sumar al món de la nàutica més clàssica les noves propostes actuals tals com el caiac, padels, bicis d’aigua… tot el món dels artefactes que tan popular són avui dia i sense els quals no podem entendre el món del mar i la navegació.
Però no hem d’oblidar que la Fira també vol ser un nucli de formació nàutica crucial. La finalitat és donar a conèixer a com més estudiants de secundària millor totes les possibilitats i sortides professionals que el món de la nàutica aporta. Així, aquest any la Fira Inicia’t amplia l’oferta fins a 600 alumnes de secundària.
Tots aquests estudiants disposaran durant els dies 8 i 9 d’Abril d’una carpa en que s’explicaran totes les ofertes formatives de formació professional relacionades amb el món del mar. A més a més, s’incorpora aquest any una gimcana amb dispositius mòbils i premis per centres i grups.

LA PARAULA DE L’ALCALDE

Finalment, l’actual alcalde de la tercera ciutat més important de Catalunya, Àlex Pastor, va estar present durant la conferència donant suport a la iniciativa.
El també president de la Marina va parlar sobre com la ciutat de Badalona ha anat evolucionant durant els últims anys, recuperant el litoral a través d’una expansió urbanística respectuosa amb el medi ambient. De quina manera és possible potenciar encara més aquesta expansió i millora de la ciutat?
Doncs sens dubte a través de la democratització d’un bé comú com és el mar com a espai de lleure, com un poliesportiu a l’aire lliure per a tots i totes. Així, un dels objectius actuals de l’Ajuntament és l’acostament físic del mar a la ciutat, amb la unió definitiva de rambla, canal i port; fet que permetrà acostar als barris perifèrics de la muntanya amb el Mar.
L’alcalde ens va parlar sobre quins són tots aquests projectes d’acostament i com les noves generacions tenen un paper crucial en ells. Parlem, per exemple, del projecte grumet en què alumnes de l’institut Enric Borràs realitzen classes de vela amb el Quetx del Port de Badalona, o de tots els instituts que fan rem com activitat d’educació física.
La premissa és molt clara: la millora urbanística de la ciutat només serà possible si tots i cadascúnd els ciutadans de Badalona reconquereixin el mar, i la Fira Inicia’t 2019 és un molt bon pont per tal d’aconseguir-ho.

T’ESPEREM DURANT LES SEGÜENTS TROBADES!

Et recordem que el cicle de conferències “Anar a Mar” està compost per 6 xerrades de temàtiques variades que tindran lloc de forma mensual els dijous a l’Escola del Mar i al Centre d’Activitats Nàutiques del Port de Badalona, a les 19.00h sempre. L’accés és lliure i gratuït, així que no tens excusa!