La Fira Inicia’t és molt més que una fira. És un moviment. És una iniciativa per tal d’aconseguir apropar el mar a tothom, “marinitzar les professions” i potenciar les sortides professionals del món de la nàutica. I, en aquest sentit, hem fet un pas cap endavant molt important.

A principis d’aquesta setmana rebíem la notícia que l’Institut Ramon Berenguer IV, ubicat a Cambrils, impartirà el primer cicle formatiu de manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo. Sens dubte una resposta a l’alta i cada cop més gran demanda d’apassionats del món del mar que volen formar-s’hi de forma professional.

SOBRE EL CICLE FORMATIU

Tarragona entra amb força dintre del panorama formatiu nàutic. Doncs fins al moment la província no disposava de cap curs de formació professional relacionat amb la temàtica.

Parlem d’un cicle formatiu de grau mitjà que s’impartirà en modalitat dual. És a dir, els alumnes realitzaran activitats formatives de caràcter més teòric, però també activitats productives en empreses del sector nàutic a través de convenis. Sens dubte la millor manera de conèixer totes les possibilitats del sector i oferir una formació completa.

Així, Cambrils esdevé el lloc ideal per tal de donar inici l’any vinent al cicle. Parlem d’una zona amb un teixit empresarial nàutic totalment fort, a més de ser una zona de referència per la nàutica més esportiva.

¿Quines possibilitats ofereix aquest cicle formatiu? Un cop finalitzat, els alumnes que l’hagin cursat podran formar part d’empreses de tota mida dedicades a la part de manteniment, reparació i construcció d’embarcacions esportives i d’esbarjo.

Ja que el cicle està compost per un programa totalment complet, també capacita per totes aquelles sortides professionals relacionades amb el servei postvenda d’aquestes embarcacions.

Dos cursos acadèmics d’una durada total de 2.000 hores. I una finalitat molt clara: alimentar la creixent necessitat de personal qualificat pel sector nàutic. A més a més, també es pretén reduir l’atur juvenil i l’abandonament escolar prematur. Doncs com més gran sigui l’oferta educativa, major és la possibilitat que l’estudiant pugui trobar exactament la seva vocació materialitzada en un curs.

I, fins a avui dia, els apassionats del mar i de la nàutica de Tarragona no podien formar-se professionalment en allò que més els hi agrada. Però a partir del curs 2019/2020, la situació serà diferent.

¿Les expectatives? Aconseguir la satisfacció de l’alumnat i una alta inserció laboral.

ADIN COM A IMPULSOR DE LA INICIATIVA

La creació del cicle formatiu de manteniment d’embarcacions d’esbarjo és el resultat de la unió de forces de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Cambrils i de les empreses del sector.

Però com a un dels motors principals trobem a ADIN, l’Associació d’Indústries, Comerç i Serveis Nàutics, un dels col·laboradors principals de la Fira Inicia’t Badalona. El seu Secretari General, Miquel Guarner, és un denominador comú en totes aquelles activitats i iniciatives que tenen com a finalitat promoure el creixement del sector nàutic, aconseguint resultats tan positius com la creació d’aquest cicle.

Era ell el mateix que convidava a tothom a assistir a les portes obertes que es van realitzar el passat 26 de març per donar a conèixer el centre formatiu i el curs.

Esforços com aquests són claus pel desenvolupament futur de la nàutica, de la mateixa manera que tota la resta d’expositors i col·laboradors de la Fira busquen aquest objectiu comú, que és el d’apropar el mar a tothom.