Una de les millors eines que disposem per tal de millorar el mercat laboral català. Així definia el conseller de Treball i Assumptes Esteriors de la Generalitat la formació professional durant la passada jornada dedicada a l’ensenyament en el sector nàutic, específicament en les activitats logístiques-portuàries.

4 importants personalitats inauguraven la jornada: el Conseller de treball, Chakir el Homrani; delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro; gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa; i la presidenta de la institució que organitzava l’esdeveniment (el Port de Barcelona): Mercè Conesa.

I, com no podia ser d’una altra manera, la ubicació escollida va ser l’Auditori del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Lloc idíl·lic per la temàtica dels punts tractats.

 

IMPULSANT LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SECTOR

La finalitat de la jornada anava molt de la mà amb els objectius de la Fira Inicia’t: potenciar la formació professional dins del món de la nàutica, a través de la creació de nous cursos formatius. En aquest cas, la trobada es centrava en el sector marítim i portuari, un sector desconegut per molts però amb molt potencial; sobretot per a la ciutat de Barcelona.

Així,  els integrants de la jornada feien una crida a totes les empreses del sector per tal d’aconseguir la seva implicació en la formació professional; un camí considerat com a essencial per tal d’aconseguir el creixement de la nàutica a Catalunya.

I és per això que durant els últims anys són molts els centres educatius que han començat a incorporar formació professional relacionada amb el món de la nàutica i els oficis que se’n deriven. Ja ho veiem amb el cicle formatiu de manteniment d’embarcacions d’esbarjo que obrirà les seves aules a Tarragona el vinent curs.

Doncs, igual que aquest centre ubicat a Cambrils, el tipus de formació impartida aposta per la formació dual; la qual combina una base teòrica amb pràctiques en empreses del sector. És per això que la jornada del passat dijous va ser tan important. La crida a personal de recursos humans i personal directiu de les empreses del sector logístic-portuari era fonamental per tal que segueixin contribuint a la indústria nàutica, apostant per als estudiants que opten per formar-s’hi professionalment.

Tant el Port de Barcelona com altres institucions, com ara Barcelona Activa, estan realitzen un paper fonamental de cara a la potenciació de la formació nàutica. Entre les millores implementades destaquen la creació d’un mapa de recursos formatius del port de Barcelona que pretén facilitar la incorporació de les empreses portuàries als cicles de FP dual.

 

EL PORT COM A REFERÈNCIA EN INNOVACIÓ I SOSTENIBILITAT

No hi ha cap mena de dubte que el Port de Barcelona és una referència en l’àmbit nacional. Representa un dels principals motors de l’activitat econòmica; i això permet la creació d’una àmplia oferta de llocs de treball. Així, la unió entre les empreses de la comunitat portuària i els centres formatius és quelcom clau.

I, sens dubte, per tal d’aconseguir potenciar encara més aquesta institució tan important com és el port i aconseguir que s’estableixi encara més com a líder en innovació i sostenibilitat, crear aquesta sinergia entre teixit empresarial i centres educatius és fonamental. És l’eina per aconseguir impulsar la competitivitat i l’eficiència, tal com destacava Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona.

Tal és l’importància d’aquesta iniciativa que altres institucions importants també van participar en la jornada del dijous passat. La fundació Bankia, la Generalitat, el SOC, PIMEC i la Càmera de Comerç estan donant també un suport altament notori a aquest nou moviment.